duurzaam project

waterkrachtcentrale Tonstad in Noorwegen

Duurzaam Noorwegen
Noorwegen is een bijzonder land. Het land valt op door de vele duurzame ontwikkelingen. Tijdens het World Economic Forum eindigde Noorwegen op nummer 1 in de Inclusive Development Index. Wat doet de koploper oner andere op het gebied van duurzaamheid?

Waterkrachtcentrale Tonstad is de één na grootste waterkrachtcentrale qua capaciteit, maar grootste qua productie van Noorwegen en ligt in de gemeente Sirdal.

De centrale heeft een geïnstalleerd vermogen van 960 MW, met een gemiddelde jaarlijkse productie van ongeveer 3.600 GWh. De gebruikte aggregaten zijn van het type francisturbine bij een hoogteverschil van 442 meter. Eigenaar is het Sira-Kvina Kraftselskap. De centrale is in drie fases gebouwd, waarbij de vijfde en laatste turbine in 1988 werd voltooid. De eerste vier turbines hebben elke een vermogen van 160 MW, de laatste het dubbele van 320 MW. De turbines zelf zijn gelegen in de bergen en bereikbaar via een 300 meter lange tunnel.

Klik op de foto voor de volledige serie.