• GreenFund Holland duurzaam investeren

Wat is crowdfunding?

Crowdfunding is een alternatief voor de banken, waarbij aan de ene kant projecten geld kunnen lenen en aan de andere kant spaarders/beleggers hun geld kunnen inleggen.

Normaal gesproken zet je bij de bank je geld op een spaarrekening. Hier tegenover staat een rentevergoeding. Het ingelegde geld gebruiken de banken om te investeren in projecten, als spaarder heb je geen zicht in welke projecten dit zijn. Helaas kunnen dit ook projecten zijn waar je als spaarder helemaal niet achter staat. Zo zijn er banken die investeren in sigaretten en wapens. Triodos en ASN zijn hier positieve uitzonderingen op.

groen sparen

Bij crowdfunding maak je geen gebruik van een bank maar investeer je rechtstreeks in een project. Dat is een project dat geld nodig heeft en dit niet via de bank regelt. Een project kan een bedrijf, school, organisatie, museum of anderszins zijn. Inschrijving op een project verloopt via de website van het crowdfundingplatform en staat gedurende een aantal weken of maanden open.

Belangrijke verschillen tussen een crowdfundingplatform en een bank zijn:

  • Bij een crowdfundingplatform kiest de belegger zelf het project waarin wordt geïnvesteerd.
  • De uitgekeerde rente is bij een crowdfundingplatform hoger, mede omdat minder kosten nodig zijn voor gebouwen en personeel.

Risico

Wat crowdfunding vooral aantrekkelijk maakt voor een particulier is het feit dat je een hogere rente ontvangt dan bij de bank. Het risico van crowdfunden is echter dat zo’n project mislukt en dan ben je je geld kwijt.
GreenFund Holland onderscheidt zich van andere crowdfundingplatformen door dit risico grotendeels
af te dekken.