Artikel in het Noordhollands dagblad

Op woensdag 5 april heeft verslaggever Henk-Jan den Ouden een artikel geschreven in het Noordhollands Dagblad over onze crowdfunding campagne voor CiRoPack.

Ciropack: panelen via crowdfunding

Henk-Jan den Ouden

Heiloo * Het gebeurt niet vaak dat een gerenommeerd bedrijf gebruik maakt van crowdfunding. Ciropack, de milieubewuste producent van verpakkingsmateriaal uit Heiloo, doet het expres wel. De bedoeling is, om zonnepanelen te laten installeren op het platte dak van het forse bedrijfspand. Directeur Rob van der Wal wil op deze manier ook andere bedrijven in de regio uitdagen om zonnepanelen te nemen.

Van der Wal (voorzitter van Duurzaam Heiloo) wil het goede voorbeeld geven met zijn bedrijf, zodat de milieudoelstellingen van bijvoorbeeld het Burgemeestersakkoord misschien nog worden gehaald. Om duidelijk te maken dat er ook voor bedrijven die niet meteen tienduizenden euro’s kunnen of willen investeren mogelijkheden zijn, zocht hij contact met Greenfund Holland. Dit initiatief, ook gehuisvest in Heiloo, is gespecialiseerd in crowdfunding voor duurzame projecten. „Via dit project komt er in Heiloo meer aandacht voor duurzaamheid bij bedrijven. Ik zie hier ontzettend veel bedrijven met platte danken waar ze niets mee doen. Je ziet de zonnepanelen niet vanaf de straat en op warme dagen vangen ze de hitte op, zodat het dak koel blijft.” Dat geldt overigens ook voor de bedekking van het dak met het plantje sedum, op een ander gedeelte. „En de investeerders krijgen een hogere rente dan op de bank”, zegt Van der Wal. „Plus het gevoel dat ze iets geven, dat ze iets duurzaams delen.”

Van der Wal denkt met de installatie van 360 zonnepanelen zo’n 90.000 kilowattuur per jaar op te kunnen wekken. „Wij verbruiken er per jaar zo’n 50.000, dus dat betekent dat we 40.000 kWh aan groene stroom terug kunnen leveren.” Ciropack leent 75.000 euro van Greenfund met een looptijd van tien jaar (aanvulling: de looptijd is nu zeven jaar) en een rente van 2,2 procent. Het project loopt tot volgende week zondag.

Jaco Leijdekker vertelt waarom Greenfund Holland met Ciropack in zee ging. Er is altijd een risico dat investeerders hun geld niet terugkrijgen. Greenfund onderzoekt dat. „We stellen regels op waaraan bedrijven moeten voldoen. Ciropack is een heel transparant bedrijf. We kregen binnen korte tijd alle benodigde informatie. Het bedrijf draait goed.

 

Voor meer informatie verwijzen wij u graag naar de pagina van deze campagne