Het Duurzame DNA van Gulpener
Vanuit de overtuiging dat het ‘gesleep’ met grondstoffen onverantwoord is, startte Gulpener eind jaren 90 met de inkoop van grondstoffen bij lokale boeren. Triligran, de coöperatie die werd opgericht met de lokale boeren is een constructief verbond dat voedselkilometers bespaart, voor inkomenszekerheid zorgt en goed is voor de biodiversiteit.
Inmiddels worden de bieren gebrouwen met door mergel gezuiverd water uit eigen bronnen en met gerst, tarwe, rogge en spelt van lokale boeren. Zo verrijken ze de kwaliteit en smaak van de bieren, versterken ze de regio en verkleinen ze de ecologische voetafdruk.
Het familiebedrijf brouwt bier in het meest duurzame brouwhuis van Europa en binnenkort zelfs geheel fossielvrij. Tevens versterkt de brouwer de biodiversiteit met het gebruik van oergranen.
Ook de hop komt uit de regio.
In Reijmerstok, een dorpje op steenworp afstand van de brouwerij, verbouwt familie Wouters volledig milieuvriendelijk drie hopsoorten die onmisbaar zijn voor de bieren. Het oogsten van de prachtige hopbellen is elk jaar weer een bijzonder moment. Samen met familie en vrienden van de brouwerij wordt de hop geoogst, de basis van hun karaktervolle bieren.
Gulpener Bierbrouwerij won in 2020 de Koning Willem I prijs voor duurzaam ondernemerschap.